A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Миколаївської селищної ради Сумського району Сумської області

«Тимбілдинг - як складова успішної реалізації концепції «Нова українська школа»

Дата: 10.03.2020 15:40
Кількість переглядів: 143

        20 лютого 2020 року на базі Миколаївської спеціалізованої школи І-ІІІ ступені відбувся психолого-педагогічний семінар для працівників психологічної служби Миколаївської ОТГ на тему: «Тимбілдинг -  як складова успішної реалізації концепції «Нова українська школа».

    В першій, теоретичній частині семінару, методист Банна Надія, наголосила на тому, що у нашій державі відбуваються значні зміни в системі освіти – упроваджується в життя нова концепція, яка отримала назву «Нова українська школа». У процесі розробки проекту нового державного стандарту  була вироблена «Формула нової української школи», мета якої –  реформувати весь  освітній процес, змінити його для покоління Y, Z або «дітей нового тисячоліття». Це нові, гнучкі, креативні учні, які потребують дещо іншого підходу зі сторони вчителя. Було розглянуто   поняття  « тимбілдинг», історія його виникнення, види тимбілдігу та його значущість й ефективність   в освітньому процесі.

   В другій, практичній частині, практичний психолог Акименко Марина та соціальний педагог Дзюбан Леся Миколаївської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів  провели з педагогами  закладу інтерактивне заняття «Згуртований, доброзичливий  педагогічний колектив як запорука успішного навчання учнів».

  

Виконуючі практичні вправи, педагоги ще раз переконались: місія вчителя – розкрити і розвинути здібності, таланти дитини на основі впровадження технології  тимбілдингу – тобто партнерства між учителем та учнями. Основні принципи партнерства: повага до дитини; доброзичливість і позитивне ставлення; довіра у відносинах; діалог-взаємодія; розподілене лідерство, що призводить до горизонтальності зв`язків; соціальне партнерство.

Успіх діяльності кожного навчального закладу забезпечує цілеспрямований колектив однодумців. Тимбілдинг є дуже важливою частиною парадигми сучасної освіти, так як формує високу працездатність її учасників. Таким чином, упровадження тимбілдингу у сфері освіти є ефективним методом активізації діяльності персоналу.

Про особливості згуртування колективу  у дошкільному навчальному закладі з використання методу тимбілдингу  говорила соціальний педагог ДНЗ «Веселка» Циганій Яна. Фахівець звернула увагу учасників семінару на  вправи, які вона використовує у своїй роботі з вихованцями та дозволяють сформувати позитивний психологічний клімат в колективі, розвивають навики координації спільних дій, згуртування групи, розвиток навиків невербального спілкування та саморегуляції, зняття напруги та формування позитивного настрою на майбутню спільну діяльність.

Під час семінару  практичний психолог  Білокоз Світлана  та соціальний педагог Охріменко Олена  Тучненського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» розглянули питання щодо створення в класних колективах закладів освіти Миколаївської ОТГ успішної та здруженої команди, готової до співпраці та творчих проектів.

Наприкінці семінару учасники  поділились враженнями від проведеної роботи, якими  в черговий раз було зазначено, що формування команди вчителів та учнів, вихователів та вихованців – це можливість якісно змінити існуючу систему освіти, вибудувати найбільш продуктивну форму організаційної взаємодії, забезпечити ефективність діяльності й підвищити в майбутньому конкурентноспроможність випускників.

 

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень